Fåtöljen bakom Monica Oldin som är polis och barnutredare, är barnets plats på Barnahus i Kalmar. Foto: Karin Ahlgren

Så jobbar polisen i Kalmar med att förhöra barn som utsatts för grova brott

Uppdaterad
Publicerad

När ett barn utsätts för ett brott är det specialutbildad polis som förhör barnen. Och platsen för förhören är i de flesta fall på Barnahus.

– Det är viktigt att vi lyssnar och tror på barnen, säger Monica Oldin som är polis och gruppchef för brott i nära relationer i Kalmar.

Monica Oldin är en av de poliser som är utbildade för att möta och förhöra barn och ungdomar som utsatts för brott.

– Ofta berättar barn om svåra saker och då gäller det att lyssna och inte säga ”åh, vad synd det är om dig”, utan vara neutral och prata i vanlig ton. Och sedan att man inte tvingar barnet till något, säger Monica Oldin.

Par misstänks ha producerat barnporr

När det handlar om barn som utsatts för sexualbrott så tar polisen reda på vad barnet har för namn på könsorganet.

– Så att alla vet vad man pratar om. Så att det blir helt tydligt och klart, säger Monica Oldin.

Vanligt att barn känner lättnad

– Vi frågar om barnen vet varför de är här. Och vet de inte det, så brukar vi säga att vi är här för att prata om hur du har det.

Monica Oldin säger att hon många gånger får höra att barnen är lättade efter att ha fått berätta om vad de varit med om.

– Flera barn har sagt att ”åh, vad skönt, nu har jag äntligen fått prata med dig om detta”. Och att de går härifrån med lätt hjärta, då blir man varm, säger Monica Oldin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Par misstänks ha producerat barnporr

Mer i ämnet