”Ibbe” får stanna

Uppdaterad
Publicerad

På måndagseftermiddagen fick 18-årige Abraham ”Ibbe” Jabateh i Hultsfred beskedet att han får stanna i Sverige. Därmed är det slut på åtta års kamp.

Det var vid 14:30-tiden på måndagseftermiddagen som Ibbe blev uppringd av sin advokat som gav honom beskedet att han får stanna i Sverige.

– Advokaten grät av glädje och jag grät också, säger Ibbe till Smålandsnytt.

”Ibbe” utvisas

Kom som elvaåring

Det var 2006 som Ibbe kom från Liberia via Guinea till Sverige. Då var han elva år och kom tillsammans med en farbror och dennes hustru och barn. Men efter deras skilsmässa kom Ibbe till fosterhem i Silverdalen utanför Hultsfred där han fortfarande bor. Nu går han andra året i gymnasiet i Hultsfred.

Facebookgruppen ”Låt Ibbe stanna” har fått 54 000 gillamarkeringar och i dag jublar både Ibbe och hans vänner där.

Skälet till att han ska få stanna kvar i Sverige är att han bott här så länge.

– Jag är så glad. Det känns som om jag har gått och burit på en stor sten som jag nu kunna släppa, säger han till Smålandsnytt.

När Smålandsnytt ringde Ibbe strax efter halv tio på kvällen väntade han på sina kompisar som skulle komma och fira honom.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

”Ibbe” utvisas

Mer i ämnet