Bedragare beställer paket i andras namn

Publicerad

Plötsligt började det strömma in paket till handlaren i det småländska samhället Ryd, som fungerar som ombud för Posten. Paket med mobiltelefoner och andra värdesaker till bybor som de inte själva beställt. Handlaren är säker på att bedragare planerade att göra inbrott för att ”hämta” upp paketen.

– Med tanke på den mängd paket vi fått in tror jag att det hade kunnat vara ett inbrott på gång i butiken, säger handlaren Jonas Andersson.

– Med tanke på den mängd paket vi fått in tror jag att det hade kunnat vara ett inbrott på gång i butiken. Men jag hoppas att vi lyckats avvärja det nu när det uppmärksammats, säger handlaren Jonas Andersson.

Det finns flera fall där inbrottstjuvar slagit till mot handlare och bara stulit just postförsändelser. En av de som drabbats är Krister Martinsson i Hästveda i Hässleholms kommun.

I höstas drabbades han för andra gången när tjuvar stal postförsändelser för 60.000 kronor. Han sa då till tidningen Norra Skåne att han var säker på att det rörde sig om ett beställningsjobb av postförsändelser som troligen beställts i andras namn.

Ett 20-tal personer ID-kapade

I Ryd har runt 30 okända paket dykt upp i den lokala ICA-butiken, efter att ett 20-tal personer i byn blivit ID-kapade.

Förutom att paketen började läggas på hög hos handlaren Jonas Andersson fick många bybor hem uppgifter om att postorderföretag som till exempel Ellos, Elgiganten och Cdon gjort kreditupplysningar på dem.

Misstankarna om en omfattande ID-kapning spred sig snabbt i samhället. Polisen i Tingsryds kommun ser allvarligt på det som hänt. ID-kapningar blir allt vanligare och för att skydda sig är det viktigt att hålla koll på sina personuppgifter.

– Människor måste vara försiktigare med att inte lämna ut sina kontonummer, annars kan man få sina konton tömda på bara några minuter, säger Börje Svensson, polisinspektör vid ärendesamordningen för bedrägerier i region syd.

Kändes obehagligt

Petra Holgersson är en av de drabbade i det lilla samhället. Hon skulle i förra veckan ringa sin son Felix, när hon plötsligt upptäckte att hans telefon inte längre fungerade.

– Vi fick en kreditupplysning från Telia om att ett nytt telefonabonnemang skulle ha varit tecknat i hans namn. Men när vi ringde för att kolla upp det, kunde de inte se att någon beställning var gjord. Det kändes inte alls bra, säger Petra Holgersson.

Beställt varor för 14.000 kronor

Emelie Nilsson fick även hon en oväntad kreditupplysning. Den här var från Elgiganten och hade en kostnad på 14.000 kronor. När hon tog kontakt med företaget sa de att kreditköpet inte gått igenom och att köpet därför avbrutits. Men hon tycker det är obehagligt att någon har försökt använda hennes personuppgifter för att köpa varor på internet.

– Det är läskigt när man bor i en liten by och så många blivit drabbade på så kort tid. Man känner sig väldigt utsatt, säger Emelie Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer