Jonas Walfridsson fick sparken efter storförlusten mot Rosengård Foto: Karin Ahlgren

IFK Kalmars sparkade tränare: ”Känner skuld”

Uppdaterad
Publicerad

Damallsvenskans bottenlag, IFK Kalmar, sparkade sin tränare med omedelbar verkan i måndags. I dag säger han till SVT att han borde ha gjort saker annorlunda.

Det har gått ett dygn sedan styrelsen för IFK Kalmar sparkade tränaren Jonas Walfridsson. Vi träffar honom på klubbens hemmaplan, Gröndals idrottsplats. Flaggan är hissad som vanligt och runt gräsplanen jobbas det med sådant som hör till, klippning och trimning.

Men för Jonas Walfridsson är det inte som vanligt. Det tränaruppdrag han haft i mer än fyra år är över, det tog slut, som en följd av lördagens match mot Rosengård, när IFK Kalmar förlorade med hela 10-0.

– Jag är nog lite överraskad av beslutet, samtidigt, när inte resultaten går den väg man tänkt och man inte har samma syn, så brukar det hända saker i fotbollens värld, säger Jonas Walfridsson.

”Känner skuld”

IFK Kalmar är nykomlingar i damallsvenskan, men laget har inte lyckats särskilt bra den här säsongen, laget ligger sist i tabellen.

Känner du att du har någon skuld i det gått dåligt?

– Det är klart att jag känner skuld, jag är ytterst ansvarig för fotbollen. Och resultaten får jag stå för, samtidigt så tycker jag att föreningen har tagit beslut som kanske inte jag står bakom och som föreningen har tagit ändå, och de besluten påverkar. Jag borde nog ha stått upp för mina åsikter mycket hårdare än vad jag gjort, säger han.

– Samtidigt har vi haft lite otur med skador och sjukdomar och inte lyckats få de resultat som vi hade hoppats.

Huvudet högt

Jonas Walfridsson säger att han lämnar tränaruppdraget med huvudet högt.

– Det är mycket stolthet jag känner, jag vet ju vad jag och tjejerna har presterat. Vi har jobbat extremt hårt under fyra år och gjort en fantastisk resa tillsammans.

Ny tränare för IFK Kalmar blir klubbens förre U19-tränare Martin Sjöstrand.

Andra allsvenska klubbar som sparkat sina tränare

Jonas Walfridsson är den fjärde av landets allsvenska fotbollstränare som tvingats sluta det här året.

Tidigare i år sparkades Olof Unogård från Hammarby, Marcus Walfridsson som tränat Linköping och Jonas Björkegren som tränade Eskilstuna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.