Foto: TT Bild

Ikea kritiserar Trump-dekret

Uppdaterad
Publicerad

I ett brev till sina anställda skriver Ikeas högste chef i USA, Lars Petersson, att president Trumps dekret om inresestopp för vissa nationaliteter, är ”oroande”.

Han uppmanar alla anställda som berörs eller vars familjemedlemmar påverkas, att kontakta företaget och erbjuder alla som behöver fri juridisk rådgivning.

Olikheter en styrka

Lars Petersson skriver också några personliga rader om sina egna erfarenheter då han i 35 år, som chef inom olika delar av företaget, levt som ”immigrant” och hur olikheterna i organisationen, med människor från olika bakgrund, nationaliteter och religioner, varit en styrka.

”Därför är varje förslag som diskriminerar en viss grupp av våra kunder eller medarbetare, eller begränsar vår möjlighet att attrahera och behålla en mångfald av talanger, så oroande.”

Han avslutar brevet med att företagets värderingar är tydliga om att man måste stå upp för det man tror på. ”Därför fortsätter vi att stå upp för allas värdighet och lika rättigheter.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.