Ilska efter besparingsförslag i Tingsryds kommun

Uppdaterad
Publicerad

Nedläggning av bibliotek, badhus, äldreboende och skola föreslås.

Det råder både ilska och uppgivenhet bland invånarna i Tingsryds kommun. Detta efter att kommunledningen på måndagen presenterade förslag på besparingar. Bland annat föreslås att skolorna i Konga och Rävemåla läggs ner, men även äldreboendet Lindegården i Linneryd hotas att stängas. Gun-Britt Samuelsson bor på boendet och är uppgiven.

– Jag hoppas inte att det blir så, att man behöver flytta, säger hon och tittar ner i golvet.

Du känns nästan som om du är lite uppgiven?

– Ja, säger hon och suckar, det är jag nog.

Minska antalet bibliotek

Kommunens besparingsförslag var det givna samtalsämnet på äldreboendet i dag. Det handlar om omfattande besparingsförslag. Kommunen behöver spara runt 13 miljoner kronor. Bland annat föreslås nu att biblioteken på småorterna försvinner till förmån för ett bibliotek med högre kvalitet i Tingsryd.

Även det ekonomiska stödet till kommunens olika bygdegårdar berörs.

I Linneryd handlar det i förslagen om att badhuset och äldreboendet avvecklas. Mary Ingemansson har sin 97-åriga mamma på äldreboendet och hon hoppas att politikerna ska komma fram till ett annat beslut.

– Att mamma skulle flytta härifrån är ju för mig alldeles hopplöst, säger hon. Och för mamma helt hopplöst.

Mitt emot Lindegården bor Inger Nilsson som själv arbetat många år på på boendet. Jag möter henne när hon är ute och skottar snö.

– Jag blev fruktansvärt ledsen och förbannad, så jag var glad att det var snö ute så jag kunde gå ut och avreagera mig på den, säger hon.

”Ett slag i ansiktet”

I Konga är det också många som reagerat kraftigt på förslaget att lägga ner Örmoskolan som finns här.

– Det känns som ett slag i ansiktet, säger Henrik Morin som bor i Konga och har barn på skolan.

I Rävemåla där Rävemålaskolan nu är nedläggningshotad är stämningen uppgiven i dag.

– Ja, jag var ute en runda med hunden och dottern i pulkan och det känns som om det ligger ett tungt moln över hela kommunen egentligen, så det var en konstig känsla, säger Henrik Nilsson som bor i Rävemåla med sin familj.

Enligt Mikeal Jeansson (S) kommunstyrelsens ordförande är det samtidigt viktigt att politikerna nu tar sitt ansvar.

– De här förslagen skapar ju reaktioner och det har jag full respekt för. Det är ju viktigt att vi är transparenta och jag kommer också ta intiativ till att lyssna av vad de andra partierna tycker och tänker i det här. För min ambition är att hitta så breda och bra lösningar som möjligt eftersom det gagnar kommunen på sikt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Besparingar i Tingsryd

Mer i ämnet