Stora besparingar väntar för Tingsryd

Uppdaterad
Publicerad

Tingsryds kommun har idag presenterat förslag på åtgärder för att få ordning på sin budget. Besparingsförslagen rör många delar i kommunen, bland annat äldreomsorg, skola, bibliotek och bygdegårdar. Sammanlagt beräknar man kunna spara runt 10 miljoner kronor.

Trots att de förslag som presenteras idag är just förslag, så står det klart att Tingsryd kommun behöver spara pengar. Tjänstemän har därför gått igenom en rad olika delar av kommunens verksamhet och tagit fram möjliga besparingsåtgärder.

Föreslår stängning av skolor

Bland förslagen finns ett om att stänga Rävemålaskolan och Kongaskolan, vilket beräknas spara 1,9 miljoner per år. Förslaget är att sedan lägga 25 procent av den besparingen på fritidsgårdsverksamhet. Den totala besparingen skulle då bli 1,4 miljoner kronor.

Besparingar i Tingsryd

– Det här är ju bara förslag, vi har inte tagit ställning eller diskuterat det. Jag förstår att man vill ha svar, och vi ska undvika att det drar ut på tiden, säger Mikael Jeansson kommunstyrelsens ordförande.

Tingsryd kommun behöver spara ungefär 15 miljoner kronor, och att skolorna kan vara aktuella i en kommande besparing har SVT Nyheter Småland tidigare rapporterat om.

– Lägger de ner Kongaskolan och Rävemålaskolan, det de sparar på det är bara en liten, liten del. Istället måste man då lägga pengar på annat håll, som att eleverna ska komma till de andra skolorna, renoveringar och tillgänglighetsanpassningar av dem, säger Henrik Nilsson från Rävemåla.

Avveckla äldreboende

Men de besparingsförslag som presenterades idag förvånar inte Henrik Nilsson.

– Jag har läst igenom förslagen snabbt. Det är drastiska åtgärder, men det är inga förslag jag är förvånad över, säger Henrik Nilsson.

Ett annat förslag som lades fram är att avveckla äldreboendet Lindegården, där det idag bor 22 personer. Sammanlagt beräknas kommunen kunna spara runt 10 miljoner med de nya förslagen

Den 28 mars kommer politiker i kommunen att ta beslut om de förslag tjänstemännen idag lagt fram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Besparingar i Tingsryd

Mer i ämnet