Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kommunens räddnings- och säkerhetschef Joakim Jansson berätta om vallarna i klippen ovan. Foto: Hedvig Nittve/SVT

Inför ovädret – Västerviks kommun förstärker vallarna

Uppdaterad
Publicerad

De permanenta skyddsvallarna vid Gamlebyån räcker inte till. Nu har Västerviks kommun fått bygga på med förstärkning inför helgens tilltagande vindstyrkor.

– Det här är något som vi måste ta höjd för framöver, säger Joakim Jansson, räddnings- och säkerhetschef på kommunen.

Sviterna av stormen Babet väntas i Småland kulminera natten mot lördag. Det är de ovanliga ostliga vindarna som gör det särskilt besvärligt i Kalmar län. Med vindstyrkor upp emot 20 meter per sekund.

Förstärker skyddsvallarna

För att säkra upp beredskapen har Västerviks kommun beslutat att förstärka de permanenta skyddsvallarna på två ställen på orten. Dels i Gamlebyviken där vattnet riskerar att svämma över kajkanten och dels Gamlebyån som också hotas av översvämningar.

– Det är jättetråkigt för de fastighetsägare som kan drabbas och få in vatten. Vilket innebär arbete och kostnader för dem. Det är därför vi förbereder detta – när vi ser att detta kan komma.

Totalt sett uppskattar Joakim Jansson att det rör sig om drygt 130 meter skyddsvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.