Den senaste veckan har knappt någon över 80 i Kronoberg testat positivt.

Inga tecken på tredje coronavåg i Kronoberg

Uppdaterad
Publicerad

Sedan förra veckan har smittskyddet i Region Kronoberg kunnat se en liten ökning av antalet smittade, men enligt smittskyddsläkare Christian Blomkvist kan man inte kalla det för än tredje våg, i alla fall inte ännu.

– Det är ett litet trendbrott i smittspridningen förra veckan med en uppgång. Vi ser inte en tredje våg i Kronobergs län ännu, men det kan vända väldigt fort. Det har vi sett i andra län, säger Christian Blomkvist.

En annan detalj som lyfts på fredagen är att det idag i knappt finns några positiva fall bland personer som är 80 år eller äldre i Kronoberg, något som regionen tar som en bekräftelse på att vaccineringarna har en tydlig effekt.

Dags för 75 plus

Sammanlagt har nu 31 067 doser vaccin delats ut i Kronoberg, och från och med nästa vecka kan personer som är 75 plus boka tid för vaccinering.

– Från och med måndag bjuds personer som är födda 1946 eller tidigare in till vaccination på vårdcentralerna. De kommer att få hem ett vykort med information om hur de bokar sin tid, säger Lena Andersson Nazzal, vaccinationssamordnare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet