Utgrävningarna har nu pågått i åtta år. Man har hunnit med en tiondel av borgen. Akrivbild. Foto: Daniel Lindskog

Inga utgrävningar på Sandby borg – saknas pengar

Uppdaterad
Publicerad

Det blir troligtvis inga utgrävningar i Sandby borg på Öland i sommar. Skälet är att projektet tappat sin finansiering, rapporterar Barometern.

Utgrävningarna, som görs av arkeologer från bland annat Kalmar läns museum, har hittills finansierats av statliga pengar från Riksbankens jubileumsfond.

Behöver stabil finansiär

Nu är pengarna slut och därmed möjligheten att göra nya utgrävningar i den världsberömda järnåldersborgen, som kallats ”Sveriges Pompeji”. Det blir i så fall första sommaren sedan starten 2011 som inga utgrävningar görs.

– Det vi behöver är en stadig inkomst, vi kan inte hålla på med crowdfunding jämt. Vi skulle behöva att kommunen, något stort företag eller annan intresserad stiger fram och finansierar, säger projektledaren och arkeologen Helena Victor från Kalmar läns museum till Barometern.

Inget dramatiskt

För forskarna är dock ett år utan utgrävningar inget dramatiskt:

– Vi har material till forskning många år framöver. Vi behöver tid för att ta hand om det vi grävt fram, säger Helena Victor till tidningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utgrävningar vid Sandby borg

Mer i ämnet