Arkivbild. Håkan Ekholm (th) och Conny Jansson från Frivilliga Resursgruppen i Västervik rensar olja från klippor runt Flatvarps hamn. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Oljan ska bort innan vårens fågelkläckning

Uppdaterad
Publicerad

Saneringen av den olja som fartyget Makassar Highway släppte ut har nu avslutats för hösten. Arbetet med att ta hand om de sista oljeresterna kommer dock att fortsätta efter vintern. Oljan måste bort före vårens fågelkläckning.

– Saneringen har gått bra, precis enligt plan och bedömningen från tidigare skeden i saneringen gäller fortfarande: Att skadorna på den känsliga havsmiljön som åstadkoms av utsläppet kommer att kunna återställas inom rimligt tid, säger saneringsledare Ola Karlsson i ett pressmeddelande.

Det var 23 juli som det stora fraktfartyget Makassar Highway gick på grund utanför Loftahammar i Västerviks kommun. Sammanlagt 14 ton olja läckte ut i samband med grundstötningen och bogseringen av fartyget in till hamnen i Oskarshamn.

Oljan hittades på 31 platser som först grovsanerades. De har sedan finsanerats en gång, eller kommer att finsaneras när vinterns is släpper.

Sista oljan ska bort innan fågelkläckningen

– Alla platser där olja har hittats har sanerats med bland annat skrapor, borstar och bark, säger Ola Karlsson, som utsågs till saneringsledare när finsaneringen inleddes för lite mer än fem veckor sedan.

Nu är tanken att väder och vind ska fortsätta nedbrytningen av de oljerester som eventuellt ligger kvar på hällar, stränder och klippor. När vinterns is är borta ska finsaneringen av de sista resterna sedan fortsätta, så att alla rester är borta före vårens fågelkläckning inleds, skriver Västerviks kommun i sitt pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.