• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Foto: Patrik Rosell/SVT

Nu värms fotbollsplanerna upp – ska vara i bra skick till säsongsstart

Publicerad

Fotbollssäsongen är snart igång – bara ett kort tag efter att stora snömängder har fallit över Kalmar och Kronobergs län. Och för den som undrar hur statusen då är för fotbollsplanerna i Kalmar och Växjö kommer nu lugnande beksed. ”Den ser bra ut. Vi värmer den och nu hoppas vi bara på lite solljus”, säger Ron Wähämäki, arena- och säkerhetsansvarig hos Östers IF.

Den första april spelar Östers IF sin första match för säsongen. Matchen spelas på Myresjöhus arena i Växjö. Där är arbetet i full gång med att fotbollsplanen ska vara i så bra skick som möjligt om några veckor.

Ron Wähämäki, arena- och säkerhetsansvarig Östers IF. Foto: Patrik Rosell/SVT

– Vi ska snart lägga en fiberduk över planen för att påskynda fotosyntesen så att gräset blir grönt. Men fotbollsplanen är ändå spelbar redan nu, säger Ron Wähämäki, arena- och säkerhetsansvarig hos Östers IF.

I höstas spelade Östers IF en av sina matcher på Värendsvallen, just på grund av att vädret hade gjort den ordinarie arenan ospelbar. Men det ska inte bli aktuellt nu när säsongen drar igång i början av april, hoppas Ron Wähämäki.

Är inte orolig

– Jag är inte alls orolig. Vi har en bra fotbollsplan jämfört med många andra klubbar i landet. Vi satte igång värmen på planen innan de stora snömassorna kom, säger han.

Ron Wähämäki är så säker på sin sak att han inte har någon reservplan redo inför premiären.

– Det ska inte behövas så det har vi inte planerat för, säger han.

”Ser inga problem med planen i Kalmar”

Inte heller på Guldfågelns arena eller Gröndals IP i Kalmar finns det någon oro inför fotbollspremiären. Kalmar FF spelar sin första match hemma den 8 april – och då mot IF Elfsborg.

Thomas Andersson Borstam, sportchef Kalmar FF. Foto: Privat

– Jag ser inga problem med planen. Vi lägger över skydd så att den får upp värmen, säger Thomas Andersson Borstam, sportchef Kalmar FF.

Men vad gör ni om planen är för dålig för att spela på när det är dags för avspark?

– Det kommer inte att hända.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.