Ingen staty av tanten med väskan

Uppdaterad
Publicerad

Det ser inte ut att bli någon staty av tanten som slår en nazist med en väska. Anledningen är enligt nämndordföranden att den tagen ur sitt sammanhang förlorar sin laddning.

I förra veckan beslutade kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott att det inte är aktuellt med någon staty i Växjö. Under hela förra året har det diskuterats flitigt kring en eventuell staty av Hans Runessons berömda fotografi, där en tant, vars familj suttit i Auschwitz, slår mot en nazist med sin handväska.

I en debattartikel i Smålandsposten skriver nämndordföranden Eva Johansson (C) bland annat:

”Växjö kommun ska med stark röst värna det fria ordet. Det är en grundpelare för vår demokrati och försvarandet av mänskliga rättigheter. Jag anser att det i den tanken också är viktigt att möta oliktänkande med ord och samtal, inte med tillhyggen. [...] Jag vill inte att vi reser en staty som vi om några år kanske får ångra.”

Det slutgiltiga beslutet tas i kultur- och fritidsnämndens sammanträde nästa vecka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tantstatyn i Växjö

Mer i ämnet