Grannen om nedlagda glasbruket i Orrefors: ”Ingen vill bo granne med ett ruckel”

Uppdaterad
Publicerad

– Vi är oerhört rädda att det gamla glasbruket ska stå och förfalla och stå där som en ruin, säger Karin Heideman som är ordförande för samhällsföreningen i Orrefors.

Karin Heiderman är bekymrad över det nerlagda glasbruket i Orrefors som står tomt och övergivet mitt i samhället.

– På sikt kan det påverka viljan att flytta till Orrefors och huspriserna, om man blir granne med ett stort ruckel. Och så vet vi att det är föroreningar i marken, det är ju ingen höjdare precis säger hon.

Nybro

Avstängd el och mörker

Eftersom elen till området är avstängt är det gamla glasbruksområdet helt mörkt.

– På kvällarna är det väldigt mörkt i hela området jämfört med hur det var för några år sedan när det var fart och rörelse.

Sanering av gamla och nerlagda glasbruk har inletts på flera håll och i de fall där det inte finns någon ägare går staten in och betalar det. Men när det handlar om Orrefors är det ännu inte juridiskt klart vem som ska betala för saneringen.

Hotar med böter på fem miljoner

Sedan en tid tillbaka pågår en tvist mellan Nybro kommun och den tidigare ägaren till glasbruket, koncernen New Wave Group. Kommunen har hotat med böter på nära fem miljoner kronor om inte delar av det gamla glasbruksområdet saneras.

New Wave Group anser inte att de har ansvar för de föroreningar som hamnade på glasbruksområdet innan nu gällande miljölagstiftning och innan de blev ägare till det nerlagda glasbruket. New Wave har överklagat kommunens föreläggande.

– Det är lite surt att vi ska behöva vänta. Från samhällsföreningens sida känns det som att det brådskar. Från början var det ju väldigt fina lokaler men ju längre lokalerna står utan att någon underhåller dem, desto större risk är det ju att de förfaller. Då blir det ju ännu svårare att få någon som vill ta över dem, säger Karin Heideman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nybro

Mer i ämnet