Vid utgrävningarna av fornborgen Sandby borg har rester av människor som dödats vid en massaker på 400-talet hittats. En förbättrad väg ner till borgen var ett krav för att fortsätta utgrävningarna. Foto: SVT/Arkiv

Utgrävningar på Sandby borg räddas av allmänheten

Uppdaterad
Publicerad

De fortsatta arkeologiska utgrävningarna stod på spel. Då bidrog företag och privatpersoner med pengar för att rusta upp vägen ner till sensationella fornborgen Sandby borg på Öland.

Intresset för utgrävningarna på Sandby borg har varit enormt. Sedan arkeologerna 2010 upptäckte lämningar från en massaker under järnåldern har otaliga tv-program gjorts och spaltmeter skrivits om de sensationella fynden.

Många har även passat på att besöka fornborgen på östra Öland. Så många att den lilla vägen ner till borgen blivit i väldigt dåligt skick, med stora vattenfyllda hål.

Sandby Borg

Insamling nästan i mål

Kalmar läns museum har beviljats pengar för fortsatta utgrävningar i borgen i höst, men om inget gjordes åt den dåliga vägen så kunde inte de arkeologiska arbetena fortsätta. Därför vädjade museet i våras till allmänheten om ekonomisk uppbackning.

Stora vattenfyllda hål finns på ett stort antal ställen längs den lilla vägen. Foto: Kaisa Andersson/SVT

TV: Se hela inslaget här.

Och det har gått bra. På rekordtid har man nu lyckats samla ihop 285.000 kronor. Då saknas endast 40.000 innan man är i mål med insamlingen.

– Det är allt från företag till privatpersoner på Öland och på fastlandet. Och även folk från andra länder, till exempel har vi flera givare från USA, säger Helena Victor, projektledare för utgrävningarna på Sandby borg.

Saknas skylt ner till borgen

Men vägen från arkeologisk fyndplats till ett regelrätt besöksmål är fortfarande lång. I dag finns inte ens en brunvit skylt vid stora vägen som visar vägen ner till fornborgen.

Utan en körbar väg för husvagn och buss, och en ordentlig parkering får Trafikverket inte skylta ner till borgen.

Utgrävningarna vid fornborgen Sandby borg på Öland har rönt stort intresse. Foto: Kaisa Andersson/SVT

Förhoppningen är att de som nu skänkt pengar ska vilja fortsätta att bidra, säger Helena Victor. I augusti kommer en förening, Sandby borgs vänner, att startas. Föreningens medlemmar ska sedan avgöra själva om man vill bekosta till exempel en parkering intill borgen, eller fler guidningar och aktiviteter.

Nya utgrävningar i höst

Kommer man i mål med insamlingen i sommar ska arbetet med att lägga nytt bärlager och släta till underlaget på vägen sättas i gång omgående. Nya utgrävningar av borgen väntar redan i september.

Helena Victor, projektledare för utgrävningarna på Sandby borg. Foto: Kaisa Andersson/SVT

Endast några få procent av den stora borgen har ännu utforskats av arkeologerna, och att många är nyfikna på vad som göms i marken råder det inget tvivel om.

– Det kan finnas många överraskningar. Förra året hittade vi Sveriges äldsta glasverkstad. Jag har slutat att bli överraskad för det kan dyka upp precis vad som helst, säger Helena Victor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sandby Borg

Mer i ämnet