Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Småland Airports vd Ulf Axelsson Foto: Cecilia Ekströmer/SVT

400 Växjöresenärer drabbas av flygkonkursen – 200 fast på Cypern

Uppdaterad
Publicerad

Resejätten Thomas Cooks konkurs drabbar 400 passagerare på väg till och från Cypern från Växjö Småland airport bara under måndagen. Ännu finns inga besked för de 200 resenärer som nu sitter fast på Cypern.

Vid 16.20 i eftermiddag skulle flyget från Larnaca på Cypern landat i Växjö för att sedan ta med sig en ny skara resenärer från Småland ner till Cypern vid 17.50. Men på grund av konkursen ställs båda avgångar in.

– De drabbade passagerarna som skulle åka till Cypern får pengar tillbaka och får boka om till andra resmål, det står dem fritt. Men däremot de som är nere på Cypern har vi inte fått besked om hur de kommer att komma tillbaka, säger Ulf Axelsson, vd på Växjö Småland airport.

Även avgångar från Kalmar Öland airport kan komma att påverkas av konkursen. På tisdagen är en avgång med bolaget planerad till Mallorca, och på söndag avgår ett flygplan chartrat av Thomas Cooks dotterbolag, svenska Ving, till Rhodos. Det är ännu oklart hur det blir med de avgångarna.

Vings resor ska gå som vanligt

Från Växjö är det i dagsläget endast Cypernchartern som trafikeras av Thomas Cook. Men från och med oktober anordnas resor med Ving till Teneriffa. Men dessa resor tror inte Ulf Axelsson kommer att påverkas av konkursen.

– Jag tror inte att det är Thomas Cook som flyger dem, utan ett annat flygbolag och i så fall kommer de gå som vanligt. Har du bokat en Ving-resa fast med en annan operatör än Thomas Cook så kommer de gå som vanligt, är det beskedet vi har fått.

”Lika chockad som våra resenärer”

Att den brittiska resejätten haft stora ekonomiska problem har varit omskrivet i media under lång tid.

– Att bolaget hamnar i detta läget är ingen nyhet, men när det väl händer så händer det väldigt snabbt.

Hur har ni resonerat i och med att ni har arrangerade resor med just det bolaget?

– Vi har inte ens tänkt på det eftersom de varit i blåsväder så pass länge. Man blir lika chockad som våra resenärer när det väl kommer. Det är ju för jäkligt när det väl händer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Växjö

Mer i ämnet