Det råder kaos på flera charterdestinationers flygplatser sedan researrangören Thomas Cook gått i konkurs. Berith Bojestig Peterson från Ljungby fick informationen om det inställda flyget hem från Cypern innan sällskapet hade hunnit ta sig till flygplatsen. Foto: TT/Privat

Charterkaoset: Berith från Ljungby är fast på Cypern

Uppdaterad
Publicerad

Berith Bojestig Peterson från Ljungby är en av de hundratals resenärer från Småland som drabbas av resejätten Thomas Cooks konkurs. I morse fick hon veta att flyget hem från Cypern ställts in.

Det var på tidigt på måndagsmorgonen som Berith Bojestig Peterson nåddes av nyheten att arrangören Thomas Cook gått i konkurs. Hon har tillbringat en vecka i turistorten Ayia Napa på Cypern tillsammans med goda vänner, och i dag var det dags att flyga hem till Växjö.

– Vi fick första informationen från Ving redan vid kvart i nio idag om att det blir inga avgångar i dag. Vi förväntar oss inte att komma hem idag, säger hon.

Ljungby

Kände att något var på gång

De senaste veckorna hade de nåtts av nyheten om researrangörens nära förestående konkurs, men det var inget de tänkte på när de planerade resan, säger hon:

– Vi kände att det var något på gång, men vi trodde kanske inte det skulle gå så snabbt. Det var först när vi var här nere och satt vid poolen och det dök upp att det var problem, då tänkte vi ”oj, då kan vi ju faktiskt bli drabbade”.

Får bo kvar på hotellet

Vid lunchtid på måndagen fick sällskapet det lugnande beskedet att de kan bo kvar en natt till på sitt hotell. Men om Ving eller Thomas Cook står för de extra kostnaderna är inget de vet i nuläget.

– Jag tror att de har så mycket fokus på att få i gång flygen så jag förväntar mig inte att de ska kunna svara på det just nu, men de har lovat om det finns information att lämna så kommer vi få den. Vi har ju bokat en resa så vi omfattas av resegarantin, så jag tycker det känns rätt tryggt i alla fall.

”Ett äventyr att resa”

Du verkar ganska lugn?

– Ja, och vi har tv så vi kan följa Aktuellt. Så jag tycker vi har bra information även om det kanske inte kommer från arrangören direkt.

– Det är ett äventyr att resa. Vi kan inte göra någonting utan vi bara väntar på vad som ska hända.

Det kanske är skönt att få stanna rent av?

– Nej, att sitta och vänta är inte så jätteroligt. Man kan inte ta sig för något heller, i och med att man inte vet om man ska göra sig klar och ge sig av snabbt. Men vi känner oss inte speciellt stressade. Vi klarar detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ljungby

Mer i ämnet