En intagen på häktet i Växjö tog sitt liv. Nu lämnas ärendet vidare till åklagare för en andra bedömning. Foto: TT

Intagen tog sitt liv på häkte – nu lämnas utredningen vidare till åklagare

Uppdaterad
Publicerad

Det var i april som en intagen på häktet i Växjö tog sitt liv. En internutredning inleddes av Kriminalvården själva och utredningens slutsats var att personalen inte kunde lastas för det som hände. Trots det har utredningen lämnats vidare till åklagare.

– Vi vill helt enkelt att även någon annan än vi själva ska titta på utredningen, för att se om de har en annan uppfattning, säger Daniel Gustavsson, föredragande i personalansvarsnämnden på Kriminalvården.

Det var på morgonen den 12 april som en intagen man hittades hängd inne på sitt rum på häktet och hans liv gick inte att rädda. Enligt utredningen hade häktespersonalen gjort en så kallad suicidescreening på den intagne mannen i samband med att han anlände till häktet.

Screeningen görs bland annat genom att den intagne själv får svara på frågor och via svaren bedömer personalen sedan om det finns risk för självmord. Personalen bedömde mannen som stabil.

Lämnar alltid självmord vidare till åklagare

Utredningens slutsats är att personalen inte brustit i sitt agerande och att ”den tragiska händelsen sannolikt inte hade kunnat förhindras genom ytterligare insatser.”

Utredningen har nu lämnats vidare till åklagarmyndigheten för vidare bedömning. Något som enligt Daniel Gustavsson alltid görs när någon tar sitt liv inom Kriminalvårdens verksamhet.

– Vi inom Kriminalvården anmäler alltid alla självmord inom vår verksamhet vidare till åklagare, oavsett omständigheterna. I det här fallet för att se om åklagaren kommer till en annan slutsats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Växjö

Mer i ämnet