– De som är trendkänsliga har hoppat av ekotrenden, säger ekomjölkbonden Cecilia Engström. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Inte lika lätt att hitta ekoprodukter i hyllorna

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Småland har tidigare berättat att intresset för ekologiska produkter har stannat av och att försäljningen av ekologiska mejeriprodukter gått ner de senaste åren. Detta gör, enligt branschorganisationen Ekologiska lantbrukare, att det nu är svårare att hitta ekologiska produkter i butikerna. 

– Vi ser att det finns ett stort intresse för det som vi producerar, men att de inte är lika lätta att hitta i butik längre. Både kampanjande och exponeringen av produkterna har minskat, säger Sofia Sollén-Norrlin, verksamhetschef på branschorganisationen Ekologiska lantbrukarna.  

Cecilia Engström är ekomjölkbonde på en gård utanför Vislanda i Alvesta kommun och hon har drabbats hårt ekonomiskt av den vikande försäljningen av ekologiska mejeriprodukter. Även hon ser att exponeringen i butikerna minskat. 

– Affärskedjorna drev ju eko hårt för några år sedan och nu har de övergett det och gör reklam för annat istället, så de som är trendkänsliga har hoppat av ekotrenden, säger Cecilia Engström.

Hållbarhetsbegreppet har blivit större 

Enligt handlarna som SVT Nyheter Småland pratat med har inte intresset hos kunderna att göra hållbara val minskat, men att det i dag finns mycket mer än eko att välja på. 

– Det hållbara utbudet är i dag mycket större. Det kan vara så att man istället är intresserad av att välja det lokala eller någonting från det växtbaserade sortimentet, som till exempel havre eller soja istället, säger Anders Axelsson, hållbarhetschef på Ica. 

På både Coop och Ica har de sett att försäljningsökningen av ekologiska produkter har varit stor under många år, men att den nu har planat ut.

– Den som tidigare handlade ekologisk kravmärkt köttfärs kanske idag istället handlar ett veganskt alternativ som inte är ekologiskt, säger Charlotta Szczepanowski, hållbarhetsdirektör på Coop.

Har det blivit mindre trendigt att köpa ekologiskt? 

– Nej, det tror jag inte. Vi tror att det finns stora möjligheter att ha en stark tillväxt, men då måste de gå i linje med de andra hållbarhetsförflyttningarna, till exempel att utveckla det växtbaserade sortimentet. Det är många konsumenter som vill göra hållbara val och bidra till en positiv framtid och vi tror att den trenden kommer att öka, säger Anders Axelsson.

– Vi ser ett stort intresse för hållbarhetsfrågor, samtidigt som det är svårt för konsumenten att veta vad de ska välja. Är det vegetariskt, närproducerat eller ekologiskt som är rätt? Vi kommer därför nästa år att lansera något vi kallar hållbarhetsdeklaration, med information om våra produkter, säger Charlotta Szczepanowski.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.