Foto: SVT/Rebecca Karlsson

Hör hur Växjöbor resonerar kring ekologisk mat

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte längre lika populärt att köpa ekologiskt, trots att det är bättre för miljön enligt miljöorganisationerna. Vi frågade några Växjöbor hur de tänker när de handlar.

–  Jag köper ekologiskt när det handlar om fukt och grönt, men när det gäller andra varor så glömmer jag bort det säger Carin Kindberg, som precis varit och handlat i en butik i Växjö.

I klippet kan du höra hur fler Växjöbor tänker kring ekologisk mat. 

Dålig kunskap uppges som en orsak

Flera av dem vi pratade med uppgav att de nog skulle köpa mer ekologiskt om de hade större kunskap. Så här förklarar några av miljöorganisationerna varför man ska välja ekologiskt. 

I WWF:s hållbarhetsguide framhålls att det är viktigt att välja certifierad eller miljömärkt mat i butiken, eftersom det bidrar till ansvarsfull producerad mat som är bättre för både klimatet och den biologiska mångfalden.  

Naturskyddsföreningen lyfter ekomaten som det bästa alternativet för miljön och Sveriges konsumenter uppmanar oss att byta till eko för att det innebär att mindre gifter och konstgödsel sprids. 

Ekomat ifrågasattes 

2016 spreds en nyhet om att ekologisk mat varken var nyttigare eller bättre för miljön, men nyheten fick kritik för att vara vilseledande.  

Forskarna ansåg sig ha blivit misstolkade av svenska medier och att forskningsstudien egentligen visade motsatsen. Forskarna kunde bland annat se minskade utsläpp av bekämpningsmedel och ökad biologisk mångfald. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.