Att använda dricksvatten för att spola bort bajs hör nog inte hemma i framtiden. Foto: SVT

”Inte modernt att använda dricksvatten för att spola bort vårt bajs”

Uppdaterad
Publicerad

Hur kan framtidens avloppsrening komma att se ut? Regine Ullman, som är tekniskt ansvarig på Kalmar vatten, tror att vi framtiden kommer att ha ett separat ledningsnät i hemmen för spolning av toaletter.

När Regine Ullman spanar 50 år in i framtiden så tror hon att strängare krav och bättre teknik gör att reningsverken kommer att se ut som stora jätteproduktionsanläggningar där vattnet renas från hormonstörande ämnen och från nanopartiklar.

– Men framför allt så tänker jag att vi då kommer att ha en annan infrastruktur vad gäller vatten. I dag använder vi dricksvatten som inte är naturligt producerat för att spola bort vårt bajs. Det känns inte som ett modernt sätt att hantera våra samhällen, säger Regine Ullman.

Ett extra ledningsnät – för toaletter och dusch

När hon framtidsspanar tänker hon att nybyggda fastigheter skulle kunna komma att förses med ett tredje ledningsnät, för tekniskt vatten som skulle kunna användas till toaletter, dusch och tvätt.

– Det skulle göra att man minskar samhällets dricksvattensförbrukning, säger Regine Ullman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.