Studentkoordinatorn Karin Siöö berättar att flera studenter har låst in sig i sina hem för att de tror att ett generellt utegångsförbud råder i Sverige. Foto: Tomas Nyström / SVT

Internationella studenter vågar inte gå ut – svårt att hitta coronainformation

Uppdaterad
Publicerad

Många internationella studenter förlitar sig på information om coronasituationen från sina hemländer. De tror att samma regler som exempelvis gäller i Italien, också gäller i Sverige. Svårigheten att ta till sig information från svenska myndigheter och medier resulterar i panikslagna studenter som tror att de inte får lämna sina hem.

Linnéuniversitetet har internationella studenter från hela världen. Som en följd av coronapandemin har många av dem åkt hem, men den del har valt att stanna kvar i Sverige.

Linnéstudenternas studentkoordinator Karin Siöö berättar att de internationella studenterna huvudsakligen tar del av information om coronapandemin från myndigheter och medier från sina hemländer. Men informationen som delges medborgarna i andra länder är ofta specifik för det enskilda landet och ibland rent felaktig.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Får en skev bild

Hon menar att många studenter har svårt att ta del av information från svenska myndigheter och medier. Det gör att studenterna i många fall får en skev bild av hur situationen ser ut i Sverige.

Karin Siöö berättar att det har resulterat i panikslagna studenter som låser in sig i sina hem eftersom de tror att man inte kan gå ut då de hört att man riskerar att smittas av att bara vistas utomhus. Andra stänger in sig för att de tror att det råder ett allmänt utegångsförbud.

– Då har vi försökt bekämpa detta genom att berätta att det inte stämmer och att de faktiskt kan gå ut och göra olika saker, säger hon.

Klicka på spelaren för att höra Karin Siöö berätta om de internationella studenternas situation under coronapandemin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet