Eva Holm som drivit på för en namninsamling mot nedläggningen av äldreboenden i Misterhult var glad efter Förvaltningsrättens dom. Foto: Privat/SVT

Överklagan gick igenom – nu blir det folkomröstning om äldreboenden i Oskarshamn

Uppdaterad
Publicerad

2 310 kommuninvånare i Oskarshamn som skrivit på en namninsamling mot nedläggningen av äldreboenden i Misterhult får rätt i Förvaltningsrätten.

– Vi firade med alkoholfri bubbel och hissade Misterhultsflaggan, säger initiativtagaren Eva Holm.

Turerna kring nedläggning av äldreboenden i Misterhult har varit många och väckt mycket känslor i Oskarshamns kommun. En protestlista samlade in över 2 300 namn, vilket skulle räcka för att kräva en folkomröstning i frågan. Men kommundirektören och jurister bedömde att bara en tiondel av namnen var giltiga.

Förvaltningsrätten ger invånarna rätt

Men saken överklagades till Förvaltningsrätten som nu ger kommuninvånarna rätt. Namnlistorna var giltiga. Beskedet från domstolen nådde initiativtagaren under gårdagen.

– Vi har haft ett stort hopp och lagt ner mycket tid så jag känner en stor tacksamhet och tänker på alla de som trott på oss som drivit detta. Vi samlades igår och firade med alkoholfri bubbel och hissade Misterhultsflaggan, säger Eva Holm.

Folkomröstning innan årsskiftet

Enligt Barometern är kommunstyrelsens ordförande Andreas Erlandsson (S) förvånad över att namnlistorna bedömts som giltiga. Han räknar med en folkomröstning i frågan innan årsskiftet.

– Nu har juridiken sagt sitt och vi får rätta oss efter det, säger Erlandsson till tidningen.

– Vi har haft rätten på vår sida så kommunen förlorade, säger Eva Holm som nu hoppas att äldreboendena i Misterhult åter kan öppnas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Namninsamlingen lämandes över i april 2020 - men underkändes av kommunen Foto: Edward Dunge

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer