Arkivbild. Foto: Johan Nilsson / TT

Invånarna i Kalmar känner sig tryggare än tidigare

Uppdaterad
Publicerad

Kalmar kommun och polisen har nu presenterat resultatet från trygghetsmätningen i Kalmar 2018. Under fredagen fick SVT Nyheter Småland ta del av siffrorna.

Det totala problemindexet i Kalmar har minskat från 1,53 till 1,46 under det senaste året, på en skala från noll till sex. Noll indikerar inget problem och 6 indikerar stora problem.

– Det är bra siffror. Kalmar är tryggt och vi ser till och med en liten förbättring, säger Niko Kalcidis, kommunpolis i Kalmar.

Enkäten har skickats ut till 4200 slumpmässigt utvalda Kalmarbor i åldrarna 18-65 år. 64 procent har svarat på enkäten.

Oroligt runt stationsområdet

Under året har varit flera oroligheter i centrala Kalmar kring bland annat stationsområdet, men polisen menar att invånarna kan känna sig trygga ändå.

– Ja, man kan känna sig trygg. Sedan ligger Centralstationen nära krogar och den problematiken, men de våldsincidenten som vi har sett har varit inom vissa konstellationer och inte drabbat tredje person, säger Niko Kalcidis.

Har blivit lugnare

Det har gjorts insatser kring stationsområdet i Kalmar och enligt Ann-Sofie Lagercrantz, Strateg social hållbarhet på Kalmar Kommun har man sett att tryggheten ökat där.

– Personer som befinner sig i området så som ordningsvakter, vuxenvandrare och polisen beskriver läget som annorlunda nu. Det är lugnare, det är färre ordningsstörningar och människor uttrycker väldigt stor tacksamhet för de insatser som görs, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.