Foto: Isabell Höjman/TT

Isolerade unga ska få kompisar

Publicerad

ABF i södra Småland har dragit igång ett projekt för att genom kompisförmedlare hjälpa unga med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar att bryta isolering.

Just nu pågår rekryteringen av kompisförmedlare. Dessa ska sedan utbildas och få en timanställning för att bli kompisar till isolerade personer i åldern 13-24 år, med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Pengarna till projektet kommer från Allmänna arvsfonden.

– Det kommer att ta ganska så mycket tid för kompisförmedlarna att bygga upp ett förtroende med deltagarna. Kanske kommer de få dem ut på en aktivitet, åka och fika, att man är intresserad av dataspel och kanske kan göra det tillsammans. Och om vi hinner det på tre år så hoppas vi att någon av de här som varit isolerade kommit så långt att de kan bli en kompisförmedlare själv, säger projektledaren Camilla Mörberg.

Frivillig och ofrivillig isolering

Det var intresseorganisationen Attention Kronoberg som uppmärksammade ABF på att det finns många unga med sådana diagnoser som har lång frånvaro från skola eller arbetsliv och känner sig isolerade.

– Det finns olika saker som det kan bero på. Ibland är det frivilligt att man drar sig undan, ibland ofrivilligt: att det är så många steg man ska ta sig över, säger Camilla Mörberg.

Attention Kronoberg är samarbetspartner i projektet, liksom Barn- och Ungdomshabiliteringen och Vuxenhabiliteringen inom Region Kronoberg, som kan hjälpa till och förmedla deltagare. Men inte förrän kompisförmedlarna är på plats och färdigutbildade.

– I och med att målgruppen är utsatt så vill vi ha byggt upp grunden, så att vi kan stötta deltagarna direkt, säger Camilla Mörberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.