Genom sin halvsysters bolag misstänks it-chefen ha svindlat till sig nästan en miljon kronor. Foto: TT/Arkiv

It-chef på landstinget bluffade till sig miljon

Uppdaterad
Publicerad

En 45-årig tidigare it-chef i landstinget i Kalmar åtalas nu för trolöshet mot huvudman.

Mannen misstänks ha köpt it-tjänster för nästan en miljon – pengar som gått in i hans eget och halvsysterns bolag.

Det var under mannens anställning som chef över en av landstingets it-avdelningar som märkliga fakturor började komma in.

Fakturorna avsåg olika it-tjänster och utbildningar till ett totalt värde av drygt 950 000 kronor – tjänster som levererades av flera bolag som ägdes av honom själv och hans halvsyster.

Landstingschef bluffade till sig miljonbelopp

Avslöjades och fick sparken

It-chefen attesterade själv fakturorna, men de märkliga omständigheterna uppmärksammades av landstingets revisorer, och mannen fick omedelbart sparken och polisanmäldes.

Nu åtalas den 45-årige mannen för grov trolöshet mot huvudman. Även den 38-årig halvsystern åtalas för medhjälp.

Kvinnans bolag fungerade enligt åklagaren som bulvan innan pengarna överfördes till mannens eget bolag.

Köpte värdelös certifiering

Bland annat köpte it-chefen in en så kallad ISO-certifiering, en slags kvalitetscertifiering, av informationsäkerhetsarbetet på landstinget.

Detta gjorde han trots att hans egen enhet inte hade något med informationssäkerhet att göra.

Enligt de experter som åklagaren kallat som vittnen är det skriftliga ISO-material som chefen beställt in, och också låtit översätta, i praktiken en värdelös pappersprodukt som inte leder till certifiering av verksamheten.

Dömdes i maj

Efter att han fått sparken stämde it-chefen Kalmar läns landsting för vad han ansåg var en ogilitig uppsägning och krävde 1,8 miljoner i utebliven lön.

Landstinget svarade med att kräva tillbaka pengarna för de felaktiga fakturorna.

Saken avgjordes i civil rättegång i maj i år. Då dömdes mannen betala 1,5 miljoner till landstinget, och ytterligare 1,5 miljoner i rättegångskostnader.

Hävdar sin oskuld

Tingsrätten kom då fram till att landstinget gjorde rätt i att avskeda mannen, eftersom han enligt rätten agerat bedrägligt och med uppsåt att förskingra pengar.

Det som nu ska prövas är om det mannen gjorde även var brottsligt. Mannen har hela tiden hävdat att uppsägningen var ogiltig och att det inte finns grund för anklagelserna.

Maxstraffet för trolöshet mot huvudman är fängelse i två år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Landstingschef bluffade till sig miljonbelopp

Mer i ämnet