Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
IT-experten Karl Emil Nikka förklarar varför uteblivet krav på lösensumma inte betyder att kraven inte kommer senare. Foto: SVT/Pressbild

IT-säkerhetsexperten: Utpressningskrav mot Kalmar kommun kan komma senare

Uppdaterad
Publicerad

Varför har hackarna inte framfört något krav på lösensumma trots att man tagit sig in i Kalmar kommuns system? Och har Kalmar trots det skäl att hålla hemligt vilka delar av verksamheten som drabbats i IT-attacken?

IT-säkerhetsexperten Karl Emil Nikka svarar.

Det är ryska hackergruppen Akiras mjukvara som använts för att ta sig in i Kalmar kommuns system – en grupp som gjort sig känd för att ta sig in i organisationers servrar, stjäla och kryptera data för att sen sälja tillbaka den till organisationerna – en modern form av utpressning där pengar är det främsta målet.

Men Kalmar har inte fått något krav på lösensumma sedan IT-attacken den 6 februari. Man har heller inte haft någon dialog alls med angriparna, enligt kommunen.

Rysk it-attack mot Kalmar kommun

Ändå har kommunen ända sedan attacken upptäcktes lagt locket på och förvaltningarna har konsekvent inte gett intervjuer om hur IT-attacken påverkar verksamheten.

I klippet ovan hör du IT-säkerhetsexperten och utbildaren Karl Emil Nikka svara på varför det fortfarande finns skäl att hålla tyst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rysk it-attack mot Kalmar kommun

Mer i ämnet