Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Niklas Hörling och Annette Andersson berätta mer om it-attacken som lamslog Kalmar kommun i klippet ovan. Foto: Ludwig Fleetwood/SVT

Efter ryska it-attacken mot Kalmar kommun: ”Nu kan vi börja tro på framtiden”

Uppdaterad
Publicerad

Kalmar kommun har varit sparsamma med information om it-attacken. Först nu börjar de få klarhet i vad som hänt – det kan dröja upp till tre månader innan allt är som vanlig igen.

– Det har funnit en sårbarhet som angriparen har hittat, säger digitaliseringschefen Niclas Hörling.

Det är tio dagar sedan Kalmar kommun utsattes för en it-attack som påverkade flera av kommunens verksamheter. Simhallens betalsystem slogs ut och omsorgen fick hantera journaler manuellt. Men det verkar i dagsläget inte som någon viktig information har läckts.

– Som det ser ut just nu har vi inte sett någon dataström som är känt för oss som skulle ha läckt. Dessutom hjälper myndigheterna oss att hålla koll och spaning på de områden där det skulle kunna dyka upp, säger Niklas Hörling, digitaliseringschef på Kalmar kommun.

Rysk it-attack mot Kalmar kommun

Har inte velat sprida felaktig information

Det har sedan attacken skedde funnits lite information om vad det är som har hänt. Anledningen till det uppges vara att man inte har haft full koll, och inte velat sprida falska sanningar.

Det är först nu som Kalmar kommun börjar få klarhet kring vad det som hände. Annette Andersson, kommundirektör, menar på att kommunen agerade snabbt och att det finns en plan framåt.

– Nu kan vi börja tro på framtiden och bygga tillbaka det här, säger Annette Andersson.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rysk it-attack mot Kalmar kommun

Mer i ämnet