• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Centrala delarna av Vellinge i Vellinge kommun, Skåne län. Det brinner i en större industrifastighet i centrala Vellinge. Rökutvecklingen är kraftig och rör sig i riktning mot Asklunda och Eskilstorp. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Nu har regionen drygt en vecka på sig att åtgärda bristerna. Annars väntar vite på en halv miljon kronor. Till höger i bild, Florence Eddyson Hägg, sjukhuschef i Växjö. Foto: SVT/Region Kronoberg

Ivo kritiserar akuten i Växjö i ny rapport

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, kritiserar akuten i Växjö för att de har för långa väntetider och för lite personal. Åtgärdas inte bristerna riskerar regionen ett vite på en halv miljon.

Efter Ivo:s inspektion av Centrallasarettet Växjö i september i år framkom en rad brister.

– Vi tar allvarligt på den här kritiken. Vi har påbörjat ett arbete med att titta på våra flöden och processen är redan nu på gång, säger Florence Eddyson Hägg, sjukhuschef i Växjö.

Riskerar halv miljon kronor i vite

Ivo pekar särskilt ut personalbrist, väntetider och problem med systemet för att göra en första bedömning och prioritering av patienter. Även bristande övervakning av väntrum lyfts.

Om regionen inte lyckats med det till den sista november riskerar de ett vite på 500 000 kronor. 

– Det är lite kärvt men en hel del är redan i gång. Så vi räknar med att det ska vara klart till den 30:e. Sen kommer vi igång med en långsiktig handlingsplan på andra delar som vi ser att vi behöver åtgärda, säger Florence Eddyson Hägg.

Det är inte första gången akuten i Växjö har haft svårigheter. Tidigare i år hänvisades patienter som sökte vård till ett annat sjukhus drygt sex mil bort på grund av personalbrist.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Clas Hjertqvist, chef på akutmottagningen i Växjö, förklara varför patienter hänvisades till Ljungby. Foto: Kajsa Oscarson / SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.