Det är inte tillåtet att tvångsgipsa någons armar enligt lagen. Men det görs ändå. Foto: Torkel Wennman / SVT

IVO stoppar olaglig tvångsgipsning

Uppdaterad
Publicerad

Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö får stark kritik av IVO, Inspektionen för vård och omsorg, för att ha tvångsgipsat en kvinnas armar.

SVT:s Uppdrag Granskning har rapporterat om situationen på rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö. Då framkom att personalen, utan stöd av lagen, tvångsgipsat en kvinnas armar för att hindra henne från att skada sig själv.

Efter rapporteringen genomförde IVO en utredning av verksamheten och har nu i ett beslut riktat stark kritik mot att vårdgivaren använt sig av tvångsåtgärder som saknar lagligt stöd.

I beslutet står också att IVO förutsätter att rättspsykiatriska kliniken i fortsättningen endast använder sig av tvångsåtgärder som har stöd i lagen. Hälso- och sjukvårdspersonalens agerande vid tvångsgipsningarna kommer nu att utredas i ett annat ärende.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – När portarna slagit igen

Mer i ämnet