Jag tror att vi är i ett läge när det är dags att ta det här djärva steget att faktiskt gå på en ny arena, säger Andreas Erlandsson (S), kommunstyrelsens ordförande. (TH) Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Ett steg närmre ny hockeyarena i Oskarshamn – ja i kommunstyrelsen

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen beslutade kommunstyrelsen i Oskarshamn att ge klartecken för att bygga en ny hockeyarena i Oskarshamn.

Majoriteten av ledamöterna i kommunstyrelsen sa på tisdagen ja till att gå vidare med planerna på att bygga en helt ny arena istället för att renovera den gamla. 

– Det känns bra att vi har kommit så här långt i processen. Kommunstyrelsen har idag fattat ett inriktningsbeslut för en ny arena för ishockey och möjlighet till event, säger Andreas Erlandsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamn.

Oklar placering

Den nya arenan är tänkt att ha en publikkapacitet på 4500 personer. Var den nya hockeystadion ska ligga är dock oklart. 

– Första steget nu är att hitta en plats där vi kan komma överens om att bygga den här nya arenan. Jag tycker att den ska placeras centrumnära, så att tillgängligheten blir god. Senast i juni ska fullmäktige slå fast vilken plats det blir,  säger Andreas Erlandsson.

SE MER: Så här reagerade IKO:s klubbchef i julas när planerna presenterades

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Martin Åkerberg, klubbchef IKO. Foto: Fanny Asplund/SVT

Oklar finansiering

Många pusselbitar återstår dock innan spaden kan sättas i marken, och ännu finns ingen tidsplan för när arenan kan stå klar. En springande punkt är kostnaderna. 

– Det bygger på en trepartslösning mellan klubben, näringslivet och kommunen. Men eftersom vi ännu inte vet vad det kommer att kosta att bygga arenan, vill jag inte gissa eller spekulera hur vi ska finansiera den, säger Andreas Erlandsson 

Har Oskarshamns kommun verkligen råd med en ny hockeyarena? 

– Jag vill vända på det: Har vi råd att INTE bygga ny arena? Vi är en kommun som växer och ökar i befolkning. Vi måste öka vår attraktivitet och IKO är ett starkt varumärke som kommer att bidra till kommunens varumärke. Jag tror att vi är i ett läge när det är dags att ta det här djärva steget att faktiskt gå på en ny arena, säger Andreas Erlandsson (S), kommunstyrelsens ordförande. 

Kommunstyrelsen var inte eniga i sitt beslut, och inriktningbeslutet ska också behandlas i kommunfullmäktige den 14 februari. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer