Jättebyggnad på Ljungby lasarett klubbad: ”En historisk dag”

Uppdaterad
Publicerad

På regionfullmäktige klubbades idag beslutet om en ny sjuvåningbyggnad på Ljungby lasarett. Byggnaden kan – om inget oförutsett händer – stå klar 2030, och ska då inhysa en akutmottagning, röntgen och operation, samt två vårdavdelningar som har 24 vårdplatser vardera. Dessutom ska en ambulansstation få plats.

Beslutet var enhälligt och klubbades vid 11-tiden på onsdagen.

– Det har jättestor betydelse för regionen, det ser vi ju framförallt nu när vi både har en pandemi och andra hemskheter som händer i våra grannländer, säger Carina Bengtsson (C) som är ledamot i regionfullmäktige.

Nya sjukhuset i Växjö

Byggplanen spänner över åtta år. Byggstarten ska ske 2022, och byggplanen är sedan indelad i tre etapper. Först ska befintliga lokaler rivas, sedan ska den nya byggnaden byggas, och till sist ska tömda ytor renoveras.

”Historisk dag”

Sammanlagt ska den nya byggnaden bestå av sju våningar. 17 650 kvadratmeter golvyta ska inhysa bland annat en akutmottagning, sex nya operationssalar, röntgenavdelning och nya vårdavdelningar med sammanlagt 48 vårdplatser.

I källaren planeras också utrymme för mediaträffar och skyddsrum.

Kostnaden för byggprojektet, inklusive drift- och investeringskostnader beräknas till cirka 1.3 miljarder kronor.

– Det är en historisk dag, säger Robert Olesen (S), oppositionsråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya sjukhuset i Växjö

Mer i ämnet