Terrorvittnet: ”Jag står inte längst fram vid ett övergångsställe längre”

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Hörberg har starka minnen från terrordådet vid Drottninggatan och händelsen har kommit att påverka hans beteende.

– När jag är i stora städer går jag alltid några steg tillbaka när jag väntar på att det ska bli grön gubbe, säger han.

Stefan Hörberg var sekunder från att hamna mitt i terrorattacken på Drottninggatan den 7 april. Han var då vd för Lakers i Växjö och var uppe för att ha ett möte med Ishockeyförbundet. Men mötet ställdes in. Och direkt efter att lastbilens framfart var det första han såg en kvinna komma mot honom.

– Jag minns hur jag ser en mamma som kommer gående med barnvagn. Jag sa att hon måste vända och tillsammans sprang vi sen därifrån, berättar han för SVT Nyheter Småland.

Terrordådet i Stockholm

Han berättar också hur han minns att folk började skrika.

– De skrek ”bomb!” och det luktade krutrök. Ingen visste ju om det fanns en bomb där också, säger han.

Händelsen finns för alltid kvar

Senare när han återvänt till hemmet i Ljungby låg han i sängen och öppnade en kvälltidning han inte hunnit läsa.

– Jag slog upp tidningen och på mittuppslaget, när jag såg bilder från dådet över hela mittuppslaget, var jag tvungen att kasta den ifrån mig. Jag klarade inte av att se det.

Under tiden som gått har han bearbetat händelsen med sina närstående. Men händelen finns för alltid kvar i han medvetande och är på olika sätt närvarande.

– Jag berörs starkt när jag hör om andra terrordåd. Och när jag är i andra större städer och väntar på grön gubbe vid ett övergångsställe står jag inte längst fram längre. Jag tar några steg tillbaka, berättar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet