Rune Moquist och hans fru Alice Moquist fick lämna sin bostad i Hovmantorp i ilfart efter nattens bomblarm. Foto: SVT

”Jag tyckte det var jätteotäckt”

Uppdaterad
Publicerad

Alice och Rune Moquist bor på gatan i Hovmantorp där en bombatrapp hittades under lördagsnatten. De fick ett bryskt uppvaknande när polisen ringde på dörren.

– Vi blev väckta vid tretiden på natten av att dörrklockan ringde. Det ringde enträget. Annars tänkte man att det kanske var några ungdomar som var ute och skojade. Men sen när jag gick ut så var där polis, berättar Alice Moquist.

– då blev vi lite rädda. Vi tänkte om våra pojkar råkat ut för någon trafikolycka, säger Rune Moquist.

”Det var så mystiskt”

Polisen kunde inte ge mer information än att det äldre paret var tvungna att packa väskorna och lämna sin bostad omedelbart.

– Jag tyckte det var jätteotäckt. När de kommer så häftigt och säger ”plocka ihop det nödvändigaste”. ”Det kan ta ett par dagar, eller ett par timmar, vi vet ingenting” sa han. Det var så mystiskt, säger Alice.

– Det gick ju inte att plocka ihop något då, säger Rune.

Fick vänta till morgonen

Tillsammans med ett 60-tal andra fick de tillbringa resterande delen av natten i Folkets hus i Hovmantorp. Först vid 8-tiden på lördagsmorgonen bröts avspärrningen och paret Moquist kunde återvända till sitt hus.

En annan granne SVT talar med, som vill vara anonym, öppnade först inte dörren för polisen förrän hon genom brevinkastet fick veta att det rörde sig om ett bombhot.

– Jag blev jätterädd. Vi är så trygga här men en sådan här sak får en att förstå hur man har det i andra länder. Det får en att tänka till, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.