Arkivbild. Foto: Johan Nilsson / TT

Stor polisinsats i Hovmantorp efter bomblarm

Publicerad

Ett helt kvarter i Hovmantorp fick evakueras i natt då en privatperson hittat vad som liknade en bomb placerad på hans carporttak.

Vid 01-tiden natten till lördagen upptäcktes föremålet:

– Målsägande hör ett tickande ljud och går ut, och i taket på carporten hänger någon form av föremål som han bedömer är en bomb, säger Henrik Johansson, inre befäl på polisen i Växjö.

Larmet ledde till ett stort polispådrag. Polisens nationella bombgrupp kallades in, som även de gjorde bedömningen att det kunde röra sig om en riktig bomb.

Helt kvarter evakuerades

Ett stort område spärrades av och med hjälp av kommunen väcktes ett 60-tal grannar mitt i natten och hela kvarteret fick evakueras.

Först efter att ha skjutit sönder föremålet med en robot kunde polisens bombgrupp konstatera att det rörde sig om en atrapp:

– Den var väldigt verklighetstrogen, man såg en klocka och så, säger Henrik Johansson, inre befäl på polisen i Växjö.

Ingen känd hotbild

Inledningsvis rubricerades händelsen som försök till grov allmänfarlig ödeläggelse men brottsrubriceringen har nu ändrats till grovt olaga hot. Avspärrningarna kunde hävas vid 07-tiden på lördagsmorgonen.

Finns det någon hotbild mot personen som äger carporten?

Det är inget vi känner till, eller kan knyta till detta.

Polisen kommer under lördagen fortsätta att utreda händelsen. Än så länge finns ingen misstänkt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer