Gunnar Schäfer/James Bond framför svävaren Hovercraft Osprey 5, som anlände till James Bond-museet i Nybro under onsdagen. Foto: Mats Fordell

Smålands James Bond svävar på moln efter svävar-köpet

Uppdaterad
Publicerad

James Bond-museet i Nybro har fått tillökning. Under onsdagen anlände nämligen den svävare som körs utav Pierce Brosnan i filmen Die another day. Museets ägare har väntat i över ett år, och när svävaren väl var på plats trodde han knappt att det var sant.

Sedan 2007 står namnet Gunnar James Bond Schäfer i passet. I Nybro utanför Kalmar driver han Sveriges, och kanske världens, enda James Bond-museum. Onsdagen var var en minst sagt speciell dag, eftersom exakt den svävare som Pierce Brosnan framförde i sin sista Bondfilm Die another day år 2002 äntligen anlände för att bli en del av museets utställning.

– Det här är ett jättestort ögonblick för Nybro och Småland, att få hit ett objekt som är så unikt. Det är i alla fall det största som hänt mig personligen på väldigt länge, berättar Gunnar Schäfer.

Transporterades från England

Gunnar berättar också att det varit lättare sagt än gjort att få svävaren till Nybro. I maj 2017 kontaktades han av The hovercraft museum i Southampton, England, där svävaren stått sedan 2002. Det har sedan dess varit en hel del bekymmer med att få svävaren att fungera, och vad gäller transporten till Nybro har mycket behövt redas ut.

– Först i dag kan jag andas ut ordentligt. När jag fick se den med egna ögon kändes det fantastiskt och jag har nog inte riktigt fattat att den hamnat här i Nybro än.

Svävaren kördes av Pierce Brosnan när han spelade den klassiska superspionen James Bond i filmen Die another day år 2002. Foto: Mats Fordell

”Skakad, inte rörd”

Svävaren kommer att finnas tillgänglig för beskådan på James Bond-museet i Nybro, och efter att den anlänt var Gunnar Schäfer så glad att han bestämde sig för att fira det hela i superspionens anda.

– Vi är faktiskt på väg in till Kalmar just nu för att fira detta. Vi kommer att käka något gott och dricka champagne. Bollinger, James Bonds egen favorit. Det kan ju hända att det blir en Dry martini också, säger Gunnar Schäfer med ett skratt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.