Ett 50-tal elever och personal på Ljungnässkolan i Mönsterås har bekräftats smittade av covid-19. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Jätteutbrott av covid på skola i Mönsterås – ett 50-tal smittade

Uppdaterad
Publicerad

Sedan drygt en vecka har F-6-skolan Ljungnässkolan i Mönsterås varit nedstängd. Ett 30-tal elever och drygt 15 ur personalen är bekräftat smittade av covid-19. Var smittan kommer från vet man inte, men skolchefen misstänker att det rör sig om den brittiska mutationen.

Magnus Sjöstedt är skolchef i Mönsterås kommun, och han är mycket bekymrad när SVT når honom på tisdagen. De senaste veckorna har antalet positiva covidfall ökat lavinartat på Ljungnässkolan i kommunen. Skolan är en låg- och mellanstadieskola med elever från förskoleklass till sexan.

– Jag är på väg in till möte med smittskyddet nu så exakta siffror har jag inte, men de senaste siffrorna visar att cirka 30 elever och drygt 15 ur personalen har bekräftad smitta, säger han.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

”Ansvar utanför skolan”

Skolan har varit nedstängd sedan den 19 februari. Nedstängningen gäller fram till i morgon (onsdag), men under tisdagen beslutade Mönsterås kommun i samråd med smittskyddet i region Kalmar att förlänga stängningen till och med den 8 mars.

– För att få stopp på detta är det jätteviktigt att alla tar ansvar nu, även utanför skolan, säger Magnus Sjöstedt.

Misstänker brittisk mutation

Har ni någon aning om var det kommer från?

– Nej, men eftersom det spridit sig så fort i lägre åldrar så misstänker vi att det rör sig om den brittiska varianten.

Övriga skolor i kommunen har inte haft någon större smittspridning enligt Magnus Sjöstedt.

Ljungnässkolan har omkring 55 lärare och 350 elever från förskoleklass till och med årskurs 6.

Slöjdläraren, Inger Degerman, är orolig över att smittas av covid. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT.

3 av 365 elever

SVT träffade under tisdagen slöjdläraren Inger Degerman som var på plats på skolan som ekade öde. De enda elever som vistas på skolan är de vars båda föräldrar arbetar inom samhällsviktig verksamhet.

– Det är väldigt tomt. Det är tre barn mot kanske 365 i vanliga fall, säger Inger Degerman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet