Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jessica från Kalmar ser till att saudiska kvinnor kan ta körkort Foto: SVT

Jessica från Kalmar ser till att saudiska kvinnor kan ta körkort

Publicerad

Det är bara ett drygt år sedan som kvinnor i Saudiarabien – som de sista kvinnorna i världen- fick rätt att ta körkort. Och Jessica Kronholm från Kalmar är en av dem som nu är med och skriver historia genom att se till att det blir möjligt.

– För mig är det ju inte den viktigaste delen att jag är med och skriver historia men naturligtvis så förstår jag ju vidden av detta, säger hon.

Jessica Kronholm från Kalmar har jobbat med trafikfrågor och är trafiksäkerhetsexpert under hela sitt yrkesliv. Under det senaste halvåret har hon varit en bidragande del i att göra det möjligt för saudiska kvinnor att kunna ta körkort. Arbetet har skett på plats i Saudiarabien.

Sedan beslutet kom, sommaren 2018, att tillåta saudiska kvinnor att ta körkort har runt 80 000 kvinnor lyckats ta det.

Vill göra trafiken säkrare

I sitt arbete hoppas Jessica Kronholm kunna förbättra trafiksäkerheten i andra länder och genom det här projektet har hon varit en del i att utbilda kvinnliga trafiklärare.

I ett land där tankar kring säkerhet i trafiken inte kommit så långt som i Sverige så blir det lätt en kulturkrock när utbildade kvinnor vet hur man följer trafikreglerna.

– Det här kommer ju ta tid. Att förändra en trafikkultur är ingenting som sker över en natt men det här är en bra start.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kalmar

Mer i ämnet