De joggande poliserna i Oskarshamn blev en nyhet i flera länder. Foto: Montage/SVT Design

Joggande poliser världsnyhet – sprids som skräckexempel

Uppdaterad
Publicerad

Nyheten om de joggande poliserna i Oskarshamn som springer med allmänheten har lyfts upp i flera olika länder. Vissa målar upp Sverige som en otrygg nation.

”Vem hade trott att jag hade sagt så om Sverige för fem år sedan?” och ”Hur kunde Europa låta detta hända?”

Så säger britten Nigel Farage, före detta partiledare för det högerpopulistiska partiet UKIP, om de joggande poliserna i Oskarshamn. Hans inlägg har gillats och delats tusentals gånger på Twitter.

Joggande poliser
Nigel Farage, fd Ukip-ledare. Foto: Reuters/TT

Nyheten om joggingrundorna har spridits i Storbritannien, Danmark, Norge, Polen, Italien med flera. Många vinklar på att polisen är beväpnade under rundorna och att det visar på hur osäkert Sverige har blivit.

Polisen: Vi måste vara beväpnade

Varför är ni poliser beväpnade under joggingrundorna?

– Det är inte på grund av att risken är så hög att utsättas för något brottsligt givetvis. Utan vi gör det här i tjänst och då ska vi enligt reglementet vara rustade, säger Peter Karlsson, polisinspektör i Oskarshamn, och fortsätter:

– Vi ska kunna ingripa om vi springer in i något eller om någon hör av sig om något brott i närheten, då får vi helt enkelt bryta och ägna oss åt det i stället.

Samling efter joggingrundan i Oskarshamn. Foto: SVT

”Det är horribelt”

Har ni behövt gripa in under någon runda?

– Nej, det har inte hänt någonting än tack och lov.

Hur ser du på att rundorna sprids som skräckexempel i världen?

– Det är horribelt hur man kan vrida och vända på allt. Ett exempel är när USA:s president Trump påstod att Malmö är en krigszon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Joggande poliser

Mer i ämnet