Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jörgen Häll från Växjö sprang ett 24-timmarslopp för första gången i sitt liv. ”Att vara med om detta är som att göra en inre resa”, säger han. Hör honom berätta i klippet ovan. Foto: Ricardo Garcia/SVT

Jörgen från Växjö sprang ett helt dygn: ”Var rädd att krascha fullständigt”

Uppdaterad
Publicerad

Svenskt mästerskap i 24-timmarslöpning avgjordes nyligen i Växjö. Det var tredje året i rad som Växjö löparklubb arrangerade tävlingen och en av deltagarna var Jörgen Häll från Växjö som för första gången i sitt liv sprang under ett helt dygn.

– Jag ville veta hur min kropp skulle reagera och jag ville ha många svar under och efter loppet. Det viktigaste är nog att jag vet att jag klarar av mycket, efter ett sådant lopp blir vardagsproblem mycket små, säger Jörgen Häll.

Han sprang ett 24-timmarslopp för första gången i sitt liv och förberedde sig i ett halvår inför loppet.

– I sex månader avverkade jag 8-9 mil i veckan för att samla på mig en stor mängd kilometrar. Det hände att jag körde tre pass om dagen för att träna på att hantera tröttheten, säger han.

Några kan tycka att det kan vara farligt att utsätta kroppen för detta?

– Det är nog inte helt nyttigt att springa i ett helt dygn, men det är sällan man gör det så jag kan inte säga det är farligt. Att träna inför ett sådant lopp är däremot bra eftersom man tvingas vara ute i naturen i många timmar, säger Jörgen Häll.

Ta del av hans tips inför ett 24-timmarslopp i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Therese Fredriksson från Borås försvarade nyligen sin SM-titel. Hon tog SM-guld i ultralöpning i Växjö – sprang 233 kilometer under ett dygn. Foto: Ricardo Garcia/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.