Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Olof Peterson och Ida Andersson är nominerade till Guldspaden för sin granskning av Ölands djurpark. Foto: SVT/Hamed Ubaidi Karlsson

Journalistpris till SVT Smålands granskning ”Döden på djurparken”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Smålands journalister Ida Andersson och Olof Peterson har i helgen vunnit Smålands Journalistpris 2022, för sin granskning om Ölands djurpark.

– Detta kanske ger bättre möjligheter till fler gräv i framtiden, säger Ida Andersson.

Förra sommaren stångades 58-årige Fanica Gherasim till döds av en elandantilop på Ölands djurpark, och det blev starten för reportrarnas granskning av arbetsplatsen och bristerna som avslöjats.

”I mer än 20 reportage i SVT Nyheter Småland visar reportrarna vilka konsekvenser olyckan för med sig. Fram träder en bild som pekar på säkerhetrisker, lönedumpning och incidenter som tystats ner.”, motiverar Intresseföreningen Smålands Journalister vinsten.

– Det starkaste har varit att åka ner till Rumänien, det har skapat en förståelse, säger Ida Andersson. Foto: Ari Nykvist

– Oavsett vem det är som dör på jobbet så ska det göras en stor utredning på det, men här tyckte vi det var viktigt att se vad det hade för betydelse att det var en gästarbetare som hade dött, säger reporter Ida Andersson.

Granskningen har även blivit nominerad till Guldspaden och SVT:s Nyhetspris i kategorin Granskning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av händelsen – på 60 sekunder. Foto: SVT/Google Earth

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolyckan på Ölands djurpark

Mer i ämnet