I klippet hör du Juan Dieguez berätta om hur det gick till när han kontaktade kommunväxeln. Foto: Kajsa Oscarson

Juan ville anmäla felparkerad elsparkcykel – fick inte hjälp av kommunen

Uppdaterad
Publicerad

En elsparkcykel på Teleborg i Växjö blockerade cykelvägen för Juan Dieguez på måndagsmorgonen. Han ringde kommunens växel för att anmäla, eftersom han läst att kommunen plockar bort felparkerade elsparkar. Men responsen blev inte den han önskat.

– Växeln visste inte hur de skulle hantera frågan, säger Juan Dieguez.

Sedan Växjö blev en stad med elsparkcyklar har kommunen tagit emot flera ärenden i frågan. Retoriken från kommunen har varit hård, och reaktionerna från stora delar av allmänheten likaså.

Kommunen har även gått ut med att felparkerade elsparkar kan komma att omhändertas och senare skrotas, om inte företaget hämtar ut dem.

Elsparkcyklar i Växjö

Fick inte hjälp

Men när Juan Dieguez ringde för att anmäla den felparkerade elsparkcykeln så fick han inte hjälp med att göra en anmälan direkt.

– Varför har de inte informerats om vem ska syssla med att plocka undan cyklar, frågar Juan Dieguez sig. 

En principfråga

När SVT själva ringer upp kommunväxeln för att undersöka saken blir vi hänvisade till att kontakta polisen, eller att själva flytta på elsparkar som står i vägen. Trafikplaneringschefen Per-Olof Löfberg blir förvånad när vi informerar honom om samtalet.

– Det ska fungera. De har instruerats om detta på kontaktcenter, de ska kontakta mig eller en handläggare, säger han.

Efter att en anmälan gjorts ska kommunen meddela sitt parkeringsvaktsbolag. I nuläget har kommunen omhändertagit 12-13 elsparkcyklar, enligt Per-Olof Löfberg.

För Juan Dieguez är det en principsak att vända sig till kommunen i frågan.

– Vi står på kommunal mark, det är kommunen som äger marken och då är det kommunen som är ansvarig, säger Juan Dieguez.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elsparkcyklar i Växjö

Mer i ämnet