Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det ska bli fantastiskt kul”, säger Krister Siverud, privatpilot och flyglärare i Kalmar flygklubb om julgransflygningen. Hör honom berätta mer i klippet. Foto: Arkiv/SVT

De ska göra ”julgransflygning” – med sportflygplan

Uppdaterad
Publicerad

Den traditionella julgransflygningen i all ära – men i år kommer en ny uppstickare. Nio privatpiloter planerar att flyga lika många sportflygplan av typen Diamond i formen av en julgran nästa helg.

Piloterna och flygplanen kommer från Blekinge Flygklubb, Kalmar Flygklubb och Diamond Flight Academy Scandinavia, en flygskola för trafikpiloter baserad i Kalmar.

– Det blir mer spektakulärt. Vi är ju privatpiloter och flyglärare som flyger de här sportplanen, säger Christer Siverud pilot och flyglärare Kalmar flygklubb.

Väderberoende

Eftersom flygningen är väderberoende har vi fyra alternativa datum att välja mellan – 11, 12, 18 eller 19 december, där vi väljer första dagen som bjuder på tillräckligt bra flygväder, skriver flygklubben på sin hemsida. Datumen för flygningen kommer att meddelas på både Kalmar och Ronneby flygklubbs hemsidor.

Flygrutten som utgår från Ronneby flygplats går över Ronneby och Karlskrona innan den viker av och följer E22 norrut för att avslutas över Kalmar och Lindsdal.

– Vi har hunnit träna ett par gånger. Vi har ju gjort formationsflygning tidigare men inte just den här, säger Christer Siverud.

Bränslesnålt

Flygtillverkaren Diamond Airkraft har specialiserat sig på att utveckla driftsäkra och bränslesnåla flygplan för 2-7 personer som fungerar lika bra för långresor som klubb- och skolflygverksamhet.

Ungefärliga överflygningstider

14:17 Ronneby

14:26 Karlskrona Stortorget

14:32 Jämjö

14:36 Fågelmara

14:42 Bergkvara

14:55 Kalmar Stortorget

14:57 Lindsdal

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer