Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Julia Roth jobbar som bartender och hon får ofta förslag av sexuell art från män i medelåldern. Nu vill hon ha nolltolerans mot sexuella trakasserier på jobbet. Foto: SVT/Jan-Eric Lundberg

Bartendern Julia får ta emot sexuella inviter på jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Julia Roth jobbar på en krog i Växjö. Ibland får hon frågor från gästerna av sexuell karaktär och det är frågor som hon inte vill ska förekomma på jobbet.

– Jag tror att man vill vara lite ”macho”, och att man har fått lite flytande mod i form av alkohol. Man skulle inte gå fram till personalen i en skobutik och säga samma saker som sägs till mig som bartender, säger hon.

Funderar på att sluta

Hon jobbar ofta på obekväma arbetstider och kommer hem mitt i natten. Ibland har kunder väntat på henne när hon har slutat sitt pass. Men hon har aldrig känt sig direkt hotad på jobbet.

– Det har inte hänt så många gånger. Vissa gånger tycker jag att det har gått lite över gränsen när det blir för påtvingat, men många gånger är det bara att skaka av sig.

Julia har den senaste tiden börjat fundera på att byta yrke och sluta som bartender eftersom hon tycker det är så jobbigt med alla närmanden och förslag som hon får ta emot i sitt jobb.

– Jag tappar lite hoppet om hur vissa kan ta sig dessa friheter. Det är ofta medelålders män som är i min pappas ålder, säger Julia.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer