Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur kommer det sig att Kalmar gör bäst resultat av alla kommuner i Sverige? Det förklarar SVTs reporter i klippet. Foto: TT

Kalmar kommun gör största vinsten i landet – efter miljardaffär med krisande SBB

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit ett mörkt ekonomiskt år för landets kommuner. Nästan hälften har ett underskott i sina prognoser för 2023. Men det finns en kommun som gör en miljardvinst – och det är Kalmar.

Under 2022 inledde Kalmar kommun försäljningen av sitt fastighetsbolag Kifab. Affären gick i lås först efter årsskiftet, vilket visar sig i siffrorna för 2023 års bokslut.

Köparen är krisdrabbade Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, SBB. För drygt 2,7 miljarder fick de bland annat flera industrifastigheter, en multisportarena, kontorslokaler och LSS-boenden.

Intäkterna har avsatts till skulder och pensioner, men en miljard kronor placeras i en fond.

Kommunalråd Johan Persson (S) är nöjd med affären.

– Det handlar om att bygga krockkuddar i bättre tider, som kan användas senare vid sämre tider, säger han.

Hör Johan Persson berätta vad kommunen ska göra med pengarna i klippet ovan.

Störst vinst i Sverige

SBBs vd Ilija Batljan avgick i somras efter att aktierna rasat över 70 procent. Börsraset hände alltså efter att Kalmar kommun inledde försäljningen av Kifab.

Miljardvinsten gör Kalmar kommuns prognos för 2023 till bäst i Sverige, enligt SKRs senaste rapport. Tvåa kommer Solna med drygt 760 miljoner i vinst, tätt följt av Stockholms kommun på 514 miljoner kronor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från småspararnas favorit till krisande skuldberg. Se fastighetsbolaget SBBs uppgång och fall i klippet ovan. Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.