4,4 miljoner kronor ska gå till att mer personalresurser, för att personalen ska få mer social tid med de äldre. Foto: Pontus Lundahl/TT

9,3 miljoner till Kalmars äldreomsorg – ska öka livskvalitén

Publicerad

Nu satsar Kalmar kommun 9,3 miljoner kronor på äldreomsorgen. 4,4 miljoner ska gå till utökade personalresurser för att personalen ska kunna spendera mer tid med de äldre och 1,8 miljoner ska användas för att kunna hantera en eventuell värmebölja i sommar.

Satsningen på drygt nio miljoner kronor presenterades under onsdagen och förhoppningen är att satsningen ska bidra till en högre livskvalité för kommunens äldre.

4,4 miljoner kronor öronmärks till att bemanna upp kommunens äldreboenden med syfte att ge personalen mer social tid med de äldre, det vill säga tid för promenader, fika och aktiviteter. Pengarna är en del av en permanent satsning och kommer att delas ut första gången i oktober.

Rustar för värmebölja

För att kunna hantera eventuella värmeböljor i sommar köper kommunen också in kylprodukter för 1,8 miljoner kronor. Det handlar bland annat om portabla ac-anläggningar och parasoll. Kylkepsar, kylhanddukar och kyldynor till de äldre, samt kylvästar och anpassade arbetskläder till personalen.

– Vi gjorde stora satsningar för något år sedan och köpte in väldigt många fläktar, men de kan vi inte använda nu på grund av risk för smittspridning av covid-19. I våra nya boenden har vi inbyggda kylanläggningar, så det vi gör nu är att komplettera de boenden som inte är nybyggda eller nyrenoverade, säger Mattias Ask, förvaltningschef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.