Kalmar – Slutet för Salvestaden

Uppdaterad
Publicerad

Det började med en succé i tv, och slutade med ett kommunalt praktfiasko. Salvestaden har efter många turer kostat Kalmar kommun och dess invånare omkring 20 miljoner kronor.

Barnprogrammet Salve blev oerhört populärt när det sändes i SVT första gången sommaren 1997, i samband med 600-års-jubileet av Kalmarunionen.

Från succé till fiasko

Kalmar kommun ville slå mynt av framgångssagan och byggde en medeltidsstad ? Salvestaden – utanför stan, vid Kalmar Dämme.

Men av den framgång och succé som tv-serien hade, fick Salvestaden inget.

Efter många turer, låga besökssiffror och stora förluster drog sig kommunen ur 2006.

– I efterhand är det bara att konstatera att det blev en felsatsning, säger Johan Persson (S), kommunalråd i Kalmar.

Nu har alla byggnader och inventarier auktionerats ut. Byggnaderna är sålda, och området ska tömmas.

Värdet uppskattades av kommunen till 1,7 miljoner kronor, men när försäljningen var klar fick man bara in 500.000. En summa som kommunen inte är nöjd med.

– Nej, det är man aldrig som försäljare. Men marknadsvärdet vet man först när man sålt, säger Per-Gunnar Fransson, upphandlingschef på Kalmar kommun.

Felsatsning från kommunen

Nu monteras byggnaderna ner och de ska så småningom transporteras bort av köparna. Området där Salvestaden ligger ska sedan saneras, och annan verksamhet hit.

Ett förslag är att renhållningsbolaget KSRR ska bygga ett kretsloppscentrum här. Och några fler kommunala satsningar på upplevelsebyar likt Salvestaden blir det inte i framtiden försäkrar kommunalrådet.

– Nej, det blir det inte. Salve var ingen lyckad historia, säger Johan Persson (S).

Johan P Hammarstedt

johan.hammarstedt@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.