Antalet coronafall har sjunkit i Kalmar län. Arkivbild. Foto: TT

Region Kalmar stoppar särskilda coronabilar

Uppdaterad
Publicerad

Antalet coronafall i Kalmar län har sjunkit kraftigt och nu beslutar regionen att stoppa de ”coronabilarna” som transporterat misstänkt sjuka till vården.

– Vi ser inte längre något behov, säger trafikdirektören Christer Holmgren.

På måndagen beslutade krisledningsnämnden i Region Kalmar att säga upp avtalet om de tre coronabilar som stått beredda dygnet runt, för att kunna transportera misstänkt smittade personer som inte behövt ambulanstransport.

– Vi har trappat ner efter hand och nu har vi nästan inga transporter. De har fyllt en bra funktion, men nu tyckte vi det var dags att säga upp avtalet.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Bussarna har använts sedan i april, och kostat skattebetalarna runt en halv miljon kronor i månaden, enligt Christer Holmgren.

Men vad händer med de patienter som har det här behovet?

– Just nu ser vi inget behov. Men om det skulle öka, kan vi vända och öka upp igen. Samtidigt har vi inom ambulansorganisationen fordon med mindre utrustning som vi kan använda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet