Hör smittskyddsläkaren Per-Åke Jarnheimer om varför befarade coronatoppen uteblev – och varför det är för tidigt att ropa hej. Foto: Karin Ahlgren

Befarad coronatopp uteblev i Kalmar län – trots turisterna

Uppdaterad
Publicerad

På försommaren kom en rapport från Folkhälsomyndigheten som flaggade för att turistandet i Kalmar län skulle kunna öka antalet coronasmittade kraftigt under sommaren. Men riktigt så har det inte blivit.

Just de här dagarna, i mitten av augusti, skulle det kunnat ha blivit en kraftig topp i antal smittade i Kalmar.

– Det är kanske för tidigt att ropa hej ännu, men det verkar ju inte ha blivit som man befarat. Och det är ju jättebra, säger ställföreträdande smittskyddsläkaren Per-Åke Jarnheimer.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Svårt att göra prognoser

Just nu är fem personer inlagda på sjukhus för covid-19 i Kalmar län. Per-Åke Jarnheimer  säger att man från region Kalmars sida var mentalt inställd på att det skulle kunna bli ett tufft läge i länet.

– Vi har hela tiden haft en möjlighet att skala upp vården om det skulle ha behövts. Men vi är såklart tacksamma för att det hittills inte behövts, säger han.

Vad tror du det beror på att det inte blivit så illa som Folkhälsomyndigheten flaggade för att det kan bli?

-  Det är svårt att svara på, dels är det svårt att göra prognoser, men jag tror också att man får mer och mer kunskap om smittvägar, och sedan kanske sommaren har gjort sitt till genom att man är utomhus mer, säger han.

Fortsatt orolig inför hösten

Den hittills lugna sommaren hindrar honom dock inte från att känna oro för hösten.

– Nästa sak som händer är att skolor börjar och folk börjar jobba igen. Det gäller verkligen att inte slappna av och återgå till det helt normala, utan att fortsätta hålla distansen. Det är viktigt, säger Per-Åke Jarnheimer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet