Foto: SVT

Anns familj besköts på E22 – ”Det var en jättesmäll”

Uppdaterad
Publicerad

En bil besköts i söndags med någon form av vapen på E22 i Blekinge. Kulan träffade passagerarsidan.

– Här gick då kulan in, och sen studsade den på insidan av dörren och in i bilen. De är ju träffade av ett vapen, säger Ann Ottosson och visar bilen där hennes familj satt i söndags, på väg från Kalmar till Blekinge. 

Familjen trodde att det rörde sig om barn som kastade sten eller is på vägen. Hemma i Kalmar tittades bilen till mer ordentligt. Då upptäcktes ett stort skotthål. Chocken över det som hände har ännu inte släppt taget.

– Hade de kommit nån kilometer fortare så hade kulan förmodligen gått in genom bakrutan. Och då är det inte säkert att någon av dem hade levt, säger Ann.

I dag är hon mycket tacksam för att det ändå inte gick värre och att ingen blev skadad.

– Herregud så skönt och vilken tur att jag har dem kvar allihopa, säger hon till SVT Nyheter Småland.

Kulan låg kvar inne i bilen

Kulan är inlämnad till polisen och är nu skickad på analys. Men det är fortfarande oklart vem som sköt.

– Om det nu inte var ett busstreck eller nåt sådant utan det var en jägare så måste man ge sig till känna direkt, för sånt här ska inte kunna hända, säger Ann Ottosson.

Händelsen är rubricerad som framkallande av fara för annan. Polisens teori, är att kulan kan komma från en skyttetävling som hölls intill E22:an. Det befann sig även två jaktlag i rörelse inom området där bilen färdades.

– Vi kommer att få analyssvaren inom en vecka där vi kan se vilken typ av ammunition det rör sig om. Då kan vi bekräfta om det rör sig om en kula från ett jaktvapen eller om det är ammunition som används vid skjuttävlingar, säger Fredrik Liljeroos vid polisen i Kristianstad.

Men ordförande i skyttetävlingen avfärdar att det rör sig om en kula som avfyrats från någon av deltagarnas vapen.

– Jag tror inte att det var en kula som kom från oss eftersom vi låg med ryggen åt vägen och sköt rakt ifrån den. Om E22 går från norr till söder så sköt vi rakt västerut. Dessutom skulle det ha blivit ännu större skada om någon hade vänt sig om och skjutit mot vägen från det avståndet på bara 20–30 meter. Då hade kulan gått rakt igenom hela bilen och hålet varit ännu större, säger han till tidningen Barometern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.